Šrotovníky
Mačkání a šrotování vlhkého kukuřičného či obilného zrna přináší celou řadu výhod a v poslední době se rozšiřuje do všech evropských farem i do jiných zemí mimo Evropu.
Díky šrotování vlhkého zrna je možné zajistit vysoce kvalitní a energeticky bohaté krmiva pro mléčné farmy. Optimálně by se zralost zrna měla pohybovat v rozmezí 35-40%, což je značně vyšší hodnota než u sklizně suchého zrna. Sklizeň zrna v raném období navíc umožňuje farmářům zaset ozimní obiloviny. Šrotování vlhkého zrna je také ekonomické, protože odpadá sušení či dosoušení zrna, má mnohem vyšší stravitelnost (až 98%), má vyšší podíl vodorozpustných cukrů a menší podíl škrobu oproti sušenému zrnu.
Šrotovník CS 1000
Stroj s masivní šrotovací jednotkou s litinovými válci o délce 1000mm a průměru 300mm. Díky vyššímu průměru stroj dosahuje výkonu až 50 tun za hodinu. Stroj lze pořídit buď s nerezovým vynášecím dopravníkem (nejčastěji prodávaný), nebo i s komorou na plnění vaku.
Šrotovník CD 1000
Prakticky obdobný stroj jako menší CS 1000 s tím rozdílem, že CD 1000 má 2 šrotovací jednotky, takže má dvojnásobnou výkonnost.
U obou těchto modelů je stroj osazen dálkovým ovladačem s displejem, kde si obsluha kontroluje množství aplikovaného konzervantu, nebo ovládá naklápění komínu a spouštění stroje do chodu.